Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om solceller.

Hur fungerar solceller under moln och snö?
Solceller slutar inte producera el bara för att solen inte skiner direkt på panelerna. Även när det är molnigt får man en viss produktion, kanske 20-30 % av full effekt. Snö på panelerna innebär dock att anläggningen inte producerar.

Hur mycket påverkas solpaneler av smuts och skräp?
Det finns väldigt få studier gjorda på hur smuts och skräp påverkar solpanelernas effekt i Sverige, men uppfattningen är att påverkan på elproduktionen är mindre än vad de flesta tror och förmodligen försumbar.

Lagrar solpaneler elen?
Så länge det är ljust får du energi från solcellerna. När det blir mörkt slutar energiproduktionen. Solpaneler har ingen möjlighet att spara den el du inte använder men du kan välja att sälja din överskottsel. Eller så kan du installera en hybridväxelrikare som kan lagra energin i ett tillhörande batteri. Då kan du plocka ut elen från batteriet när solen gått ner.

Kommer inte dagens teknik vara passé snart?
Den nuvarande versionen av kiselsolceller har i princip funnits sen 60-talet och sedan dess har samma typ av solceller blivit mer och mer effektiva. Förväntningen är att samma paneltyper kommer att vidareutvecklas under lång tid. Idag har solcellspaneler en verkningsgrad på ca 22-23%. För 5 år sedan var verkningsgraden ca 18%.

Är inte produktionen från solceller dålig på vintern när man behöver som mest el?
Det stämmer att solceller i Sverige producerar som mest el på sommarhalvåret när solen skiner som mest. För de med solceller är detta inget stort problem då man kan sälja det eventuella överskott man har på sommaren, och köpa el via nätet under vintern.