C4 Energi ökar beredskapen för fibernätet i Kristianstad

Fibernätet i Kristianstad kommun är av kritiskt intresse – i händelse av kris och katastrof är det absolut nödvändigt att digitala kommunikationsvägar hålls öppna. Därför lägger C4 Energi stor kraft på att öka krisberedskapen för fibernätet. Bland annat genom verklighetsnära övningar och översyn av mobiliseringsförråd.


Det handlar om flera olika insatser, både av strategisk och operativ karaktär, som övningar där personalen under svåra förhållanden får träna på att laga och serva nätet, säger Jonas Dahlquist, produktansvarig för fiber på C4 Energi.

Fibersäkerhet i fokus

Det säkerhetspolitiska läget har de senaste åren förändrats snabbt med krig i vårt närområde och ökade spänningar globalt. Utvecklingen kräver en skärpt krismedvetenhet, i synnerhet gällande fiberinfrastrukturen, eftersom en stor del av de olika kommunala verksamheternas digitala kommunikation bygger på uppkoppling via stadsnätet i Kristianstad.

Som fibernätsägare och samhällskritisk aktör vidtar C4 Energi löpande åtgärder för att säkerställa att fiberinfrastrukturen är uppdaterad och att medarbetare har nödvändiga kunskaper och färdigheter för att kunna agera vid akuta störningar och under utmanande förutsättningar.

Arbetet sker inom ramen för det beredskapsuppdrag som Post och Telestyrelsen (PTS) gett Sveriges stadsnät. I uppdraget, Motståndskraft och uthållighet, ingår att stärka och utveckla förmågan att upprätthålla den digitala infrastrukturen vid kris, höjd beredskap och krig.

Fibernätet viktigt i samhället

– Fibernätet är en viktig del i kommunernas, regionernas och hela landets beredskap. Som en del av den digitala infrastrukturen är fibernätet ett tänkbart mål för bland annat sabotage. Och som vi sett i Ukraina är samhället beroende av att den digitala kommunikationen kan fungera även i krigstid, säger Erik Lundborg, nätchef fibernät på C4 Energi.


Erik Lundborg, nätchef fibernät på C4 Energi.

Vinsterna med att öva för skärpt beredskap är flera, och inte bara i kris utan också i fredstid.

– Genom att vi stärker både organisation och infrastruktur är vi ännu mer redo för att kunna utföra vårt uppdrag, nämligen att se till att den digitala kommunikationen i Kristianstad kan fungera. Oavsett om det handlar om avsiktligt sabotage eller en avgrävd kabel, säger Erik Lundborg.

Publicerad: 2024-10-17