Snart införs flödesbaserad kapacitetsberäkning i Sverige

Den 29 oktober 2024 införs en ny metod för att beräkna och fördela kapaciteten på elmarknaden. Metoden som kallas flödesbaserad kapacitetsberäkning används redan på flera håll i Europa. När Sverige nu inför det gör vi det tillsammans med våra nordiska grannar Danmark, Norge och Finland.

Den nya modellen införs för att kunna utnyttja elnäten mer optimalt. Elen kommer att flöda dit efterfrågan är som störst, eftersom flödesbaserad kapacitetsberäkning bygger på de faktiska, fysiska förhållandena i näten i realtid. Genom att öka överföringsförmågan i elnäten ökar också mängden el på elmarknaden. En annan fördel är att det underlättar för den gröna omställningen med mer förnybar kraft i elnäten.

Flödesbaserad kapacitetsberäkning berör Sveriges samtliga elprisområden, men hur detta påverkar elpriserna är ännu osäkert. Förmodligen kommer de europeiska elpriserna att jämnas ut. Det kan leda till högre priser i Sverige eftersom vi har förhållandevis låga priser i en europeisk jämförelse.

Testkörningar av flödesbaserad kapacitetsberäkning hos Svenska Kraftnät, SvK, visar att elpriset i områdena SE1 – SE3 kan bli upp till 10% högre medan det kan minska med ett par procent här i SE4. Andra studier visar andra siffror, bland annat aningen högre pris i SE4. Med det sagt är det dock rimligt att anta att priset kan öka något under vintermånaderna.

Vill du veta mer? På Svenska Kraftnäts hemsida kan du hitta mer information:

Flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod | Svenska kraftnät (svk.se)

Publicerad: 2024-10-03