Undersöker förutsättningar för ihopkopplat fjärrvärmenät
Hässleholm Miljö och C4 Energi i Kristianstad gör en förstudie för att analysera förutsättningarna att bygga ihop bolagens fjärrvärmenät. Några av fördelarna med ett sammankopplat fjärrvärmenät är ökad driftsäkerhet och minskade bränslekostnader.
Redan 2014 diskuterade C4 Energi och Hässleholm Miljö om det var möjligt att koppla ihop fjärrvärmenäten.
Gammal fråga har fått nytt bränsle
Planerna pausades då, men är nu aktuella igen på grund av de senaste årens kraftiga prishöjningar på biobränsle och ökade kostnader för att producera fjärrvärme.
Det finns en styrgrupp med representanter från bolagen och förstudien ska visa om det är lönsamt och tekniskt möjligt.
- Nu ser vi över om detta kan vara ett bra alternativ för kunderna och för båda bolagen. Det är en bra bit kvar i arbetet innan det blir något beslut, säger Mats Didriksson, VD på Hässleholm Miljö AB.
Pålitlig kraftkälla och en del av omställningen
Fjärrvärme är en pålitlig kraftkälla och ett hållbart alternativ för uppvärmning i framtidens energisystem. Förutom att producera värme och varmvatten som avlastar elnätet när effektläget är ansträngt, kan fjärrvärmeverken också producera el.
- För att fjärrvärmen fortsatt ska vara konkurrenskraftig behöver vi söka nya vägar och samverkan med andra aktörer, säger Kajsa Hedberg, VD på C4 Energi i Kristianstad.
Det finns flera fördelar med att slå ihop fjärrvärmenäten:
• Ökad driftsäkerhet genom att värme kan skickas från det ena nätet till det andra vid till exempel driftstopp.
• Möjligheter att minska den totala bränslekostnaden, och att använda respektive värmeverk mer effektivt. Vi förbättrar också produktionen i ett större fjärrvärmesystem.
• Under sommarperioden har vi möjlighet öka produktionen i ett större sammanbyggt fjärrvärmesystem, i stället för som idag minska effekten på pannan för att anpassa utifrån fjärrvärmelasten.
•Möjlighet att öka och förbättra elproduktionen i både Hässleholm och Kristianstad och därmed stärka elproduktionen i Skåne. Det ökar den lokala självförsörjningsgraden av el, som i sin tur gynnar både tillväxt och utveckling i hela regionen.
Första delen i arbetet beräknas vara klart i slutet av december.
Snabbfakta om bolagens fjärrvärme:
• C4 Energis ledningsnät i Kristianstad och Åhus omfattar cirka 35 mil. Hässleholm Miljös ledningsnät i Hässleholm och Tyringe omfattar cirka 17 mil.
• Hässleholm Miljö har cirka 2 800 anslutna fastigheter, medan C4 Energi har omkring 3 800. Kunderna är både villor, flerfamiljshus, industrier och kommersiella fastigheter.
•Fjärrvärmen som produceras av C4 Energi på Allöverket är till nästan 100 % biobränsle som består av rester från bland annat skogsavverkning.
•I Hässleholm och Tyringe produceras fjärrvärmen av förnybara och återvunna bränslen.
Publicerad: 2024-08-28