Prisjusteringar för fjärrvärme 2025

Tack för att du använder fjärrvärme – en viktig del av framtidens hållbara energisystem! Globala utmaningar påverkar bränslepriserna. Här får du en överblick över läget och vad det innebär för dig som kund och för C4 Energi som din fjärrvärmeleverantör.

Varför höjs priset på fjärrvärme?

Fjärrvärme är en långsiktigt hållbar och säker energikälla, men marknadens förutsättningar har förändrats kraftigt de senaste åren. Under 2023 och 2024 ökade kostnaderna för fjärrvärmebränsle med 42 % respektive cirka 37 %. Under 2025 förväntas bränslepriserna öka med ytterligare 10–15 %.

En kombination av faktorer ligger bakom

Det osäkra världsläget har lett till störningar i globala leveranskedjor samtidigt som efterfrågan på råvaror ökat. Dessa faktorer har tillsammans med den geopolitiska situationen och förändringar på den svenska marknaden lett till kraftigt ökade priser på biobränslet, vilket i sin tur påverkar fjärrvärmepriserna.

Prisjusteringen

Från och med 1 januari 2025 kommer fjärrvärmepriset att justeras med 8 %. För en villa med en normalförbrukning på cirka 15 MWh innebär detta en ökning på cirka 125 kr per månad.

Om du har ett bundet energipris så behåller du ditt avtalade pris under hela bindningstiden.

Våra ansträngningar för att hålla nere kostnaderna

Vi på C4 Energi gör vårt yttersta för att hålla kostnaderna nere och minska påverkan för våra kunder. För att täcka hela kostnadsökningen hade vi behövt höja priserna med minst 12 %. Vi har valt att täcka minst en tredjedel av kostnadsökningen själva för att underlätta för våra kunder i en tid då kronan är svag och andra kostnader stiger.

Ett fortsatt hållbart och konkurrenskraftigt alternativ

Trots de nödvändiga prisjusteringarna förblir fjärrvärme ett mycket hållbart och konkurrenskraftigt alternativ för uppvärmning. Det erbjuder en stabil och förutsägbar kostnadsutveckling, samt en trygg och pålitlig värmeförsörjning för ditt hem.

Fjärrvärmen i Kristianstad produceras främst genom förbränning av biobränsle såsom bark, spån och grot, vilket gör det till ett av de mest miljövänliga uppvärmningssystemen. Vårt kraftvärmeverk i Kristianstad genererar både värme och energi till det ansträngda elnätet. På så sätt bidrar fjärrvärmen även till det framtida energisystemet genom att stötta elnätet.

Vi fortsätter fylla Kristianstad med värme

Vi är fast beslutna att fortsätta leverera en pålitlig och hållbar fjärrvärmelösning till dig. Trots de utmaningar som påverkar bränslepriserna, arbetar vi kontinuerligt för att optimera vår verksamhet och se till att fjärrvärmen fortsätter att vara ett konkurrenskraftigt och miljövänligt alternativ.

Frågor och funderingar?

Om du har frågor om prisjusteringen eller behöver mer information så är du välkommen att kontakta vår kundservice. Vi ser fram emot att fortsätta leverera värme och energi till ditt hem.