Möt tre nytänkare i city

Två passionerade gastronomer som busar med den svenska husmanskosten, en biograf som också är en restaurang och stadens äldsta konditori som ständigt bjuder på nya överraskningar. Möt tre nytänkare i Kristianstad som värnar om hög kvalitet, närodlade råvaror och upplevelser utöver det vanliga.

Sotnosen 825x400.jpg

I början av juli flyttade Sotnosen in i Fornstugan, den vackra K-märkta byggnaden i Tivoliparken. Här serverar Maria Bub och Veronica Börjesson vällagad husmanskost med en modern och oväntad twist.

– Vi tar avstamp i den fina matkulturen vi har i Sverige och adderar något nytt och oväntat. Soldatens falafel är ett bra exempel. Här förvandlar vi den klassiska ärtsoppan till en modern falafel på gula ärtor istället för
kikärtor, säger Maria Bub.

På Sotnosen lagas allt från grunden med närodlade råvaror. Korvarna, som de blivit berömda för, stoppar de
själva med kött från lokala uppfödare.

– Fläskköttet kommer från grisar i Trolle Ljungby och nötköttet köper vi av Friskatorpet i Rinkaby, säger Maria.

Se film, ät och umgås – samtidigt

Även Roxy, som är en kombinerad bio, bistro och bar, värnar om såväl råvaror som hantverk. Här pressar kocken Iris Sigurdardottir hamburgare av skånskt Angus-kött och picklar löken själv. I den mysiga biosalongen njuter du av mat och dryck medan du ser den senaste filmen.

– På Roxy kan du umgås med dina vänner. Här kan du äta, kolla film eller bara slinka in för att ta en öl eller ett glas vin, säger Daniel Lundin, som driver biorestaurangen tillsammans med Iris.

Kombinationen bar, bistro och bio är ganska nytt i Sverige och Kristianstadborna gillar konceptet.

– Jag har jobbat med film och bio sedan 1994 och Roxy är speciellt. Ingen annanstans har jag varit med om att besökarna kommer fram och tackar efter filmen, eller stannar kvar och hjälper till att duka av. Stämningen är härlig och vi har redan ett antal stammisar, säger Daniel.

Rox4 825x400.jpg

Nya smakupplevelser

Till Axelssons Conditori kommer också många trogna stamgäster, dag efter dag. Jessica och Henrik Olsson tog över det anrika bageriet 1999 och har sedan dess bjudit besökarna på många nya smakupplevelser.

– Vi gillar att tänka utanför ramarna och kombinerar gärna mat och kakor. Det kan till exempel handla om att servera en riktigt god, lagrad ost på ett kolasnitt istället för ett digestivekex. Kolakakans sötma gör det till en helt annan upplevelse. Våra laxmacarons är också väldigt omtyckta. Vi strör lite flingsalt på en spröd, nybakad macaron och serverar den med lite citronkräm och en skiva lax. Jättegott, säger Henrik.

Axelssons 825x400.jpg

Väljer C4 Energi för närheten

Henrik och Jessica är engagerade i många lokala organisationer och tycker att det enskilda engagemanget
är viktigt.

– Vi stödjer bland annat Stadsmissionens Café David och sponsrar två lokala damfotbollslag, säger Henrik.

När jag såg att C4 Energi också samarbetade med Café David valde vi att byta elleverantör direkt.

Även Roxy och Sotnosen är kunder hos C4 Energi och tycker att det är viktigt att välja lokala samarbetspartners.

– Förutom C4 Energi så handlar vi förstås delikatessosten hos Ohlssons Ost och försäkrade i Länsförsäkringar
som ligger tvärs över gatan, säger Daniel Lundin på Roxy.

– Bland våra kunder upplever jag att många värdesätter just närheten, säger Anna Andersson som arbetar med försäljning av el, värme och kyla på C4 Energi. Mina kunder vet vem jag är, jag känner till deras verksamheter och det som händer i kommunen. Bra service handlar ofta om kundanpassade lösningar och jag har möjlighet att hjälpa mina företagskunder att ta ett helhetsgrepp. Jag kommer gärna ut och hjälper till på plats, och är det bråttom försöker jag alltid lösa det direkt.

Baka Axelssons Skumtomtecookies

Här nedan följer receptet på Axelssons skumtomtecookies.

Kristianstadsbagaren Henrik Olsson märkte att yngre kunder var trötta på samma gamla julbakelser. Därför hittade han på en nyhet för julens kakfat som snabbt blev en hit: skumtomtecookies gjorda på lokala råvaror och lokal el från C4 Energi.

Recept på skumtomtecookies

225 gr rumsvarmt smör
5 dl socker
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
200 gr skumtomtar, skurna i bitar
(Använd gärna lokala råvaror)

Satsen ger cirka 24 cookies

1. Vispa upp smör och socker.
2. Tillsätt resterande råvaror och kör ihop till en deg.
3. Rulla bollar av degen och sätt på plåt, tryck till lite lätt.
Tänk på att inte sätta för tätt på plåten, annars kan de flyta ihop.
4. In i ugn, 200 grader, 10 till 12 minuter
Lycka till!

Publicerad: 2019-12-13